POLAZAK DJETETA U VRTIĆ,

KAKO DJETETU OLAKŠATI PRVE DANE BORAVKA U DJEČJEM VRTIĆU

 

Za većinu djece polazak u vrtić predstavlja prvo iskustvo odvajanja od roditelja. U vrtiću se susreću s nepoznatim prostorom, djecom i odgojiteljima.

Tijekom boravka u vrtiću odgojiteljice preuzimaju brigu o djetetu koju su dotad imali roditelji. Proces prilagodbe je proces uspostavljanja povjerenja između djeteta/roditelja i odgojitelja.

Bazična potreba djeteta u procesu prilagodbe: potreba za sigurnošću.

Na proces prilagodbe utječe: osobnost pojedinog djeteta (temperament), djetetova prethodna iskustva odvajanja , roditeljev stav prema vrtiću i odvajanju, dob djeteta (starije dijete- lakša prilagodba), poklapanje polaska u vrtić s drugim većim promjenama u životu djeteta: preseljenje, rođenje brata ili sestre, odvikavanje od pelena.

 

KAKO DJETETU OLAKŠATI PROCES PRILAGODBE ?

Pripremite sebe na prepuštanje brige o vašem djetetu odgojiteljicama.

Što je vama potrebno kako biste uspostavili povjerenje u dječji vrtić koji ste odabrali za Vaše dijete (uspostavljanje kontakta s vrtićkim timom, informiranje o odgojno obrazovnom procesu, iskustva drugih roditelja, vlastita iskustava u djetinjstvu vezano uz boravak u vrtiću).

Pozitivan stav roditelja prema vrtiću – ne idealizirati, ne plašiti dijete, biti realan.

Pripremite dijete na odvajanje: jasnim uputama reći djetetu da ste ga odlučili upisati u vrtić (recite zašto); objasnite što će se u vrtiću događati, tko će se brinuti za njega, s čim će se moći igrati; recite gdje ćete vi biti za vrijeme njegovog boravka u vrtiću; jasno naglasite da ćete doći po dijete.

Omogućite djetetu iskustvo odvajanja prije polaska u vrtić (rodbina ili prijatelji).

Pokušajte dijete naviknuti na dnevni ritam kakav će imati u vrtiću- doručak i ručak u isto vrijeme svaki dan, nakon ručka slijedi popodnevni odmor.

Potičite samostalnost u hranjenju, odjevanju i higijeni.

Upoznajte dijete s vrtićkim okruženjem- prošećite do vrtića, obiđite vrtićki park, promatrajte zajedno djecu u igri, govorite s veseljem o polasku u vrtić.

Zajedno pripremite stvari za vrtić, omogućite mu da ponese prijelazni objekt.

Odvojite vrijeme za proces prilagodbe- 1 do 2 tjedna (boravak roditelja s djetetom u skupini te postupno produžavanje vremena samostalnog boravka).

Kontinuirano dovodite dijete. Svakodnevnim dolaskom u vrtić dijete će naučiti slijed radnji- dolazak u vrtić; odlazak roditelja; boravak u grupi; povratak roditelja; odlazak kući.

Tijekom boravka u vrtiću uključite se u aktivnost grupe, igrajte se s djecom, komunicirajte s odgojiteljicama; pokažite djetetu da imate povjerenje u okruženje u kojem će ono boraviti.

Rastanci trebaju biti kratki i emocionalno neutralni (koliko je moguće).

Pri rastanku jasno recite da sada idete te da ćete se vratiti nakon što završite s poslom. Pozdravite se s djetetom, mahnite mu te otiđite.

Nije poželjno zadržavanje u prostorijama vrtića ili vraćanje i provjeravanje reakcija djeteta jer postoji mogućnost da vas dijete vidi.

Poštujte dječje osjećaje, ne osuđujte ih- dopustite im da pokažu tugu, ljutnju, strah.

Budite strpljivi, imajte vjere u svoje dijete.

Pokažite djetetu da ste ponosni na njega što je dovoljno veliko da može ostajati bez vas u vrtiću.

 

MOGUĆE REAKCIJE DJETETA TIJEKOM PRILAGODBE

Djeca na odvajanje najčešće reagiraju plačem.

Reakcije kao što su tuga, gubitak apetita, agresivnost, razdražljivost, plačljivost, osamljivanje i odbijanje kontakta s drugom djecom ili odgojiteljima su očekivane i normalne.

Ukazuju na razvijenu sigurnu privrženost prema roditelju.

Ne ostavljaju posljedice na dječji razvoj!

Ponekad može doći i do regresivnih oblika ponašanja kao što su tepanje, sisanje palca, dnevno ili noćno mokrenje kod djeteta koje se odviklo pelena i sl., što ukazuje na pojačanu potrebu za sigurnošću.

Kod neke djece može doći do zakašnjele reakcije na prilagodbu.

Bitno je zapamtiti – sva ponašanja izazvana odvajanjem su prolazna!

Proces prilagodbe u prosjeku traje 2 tjedna do mjesec dana.

Odvajanje je nužan korak u procesu osamostaljivanja i razvoja djeteta.